Rapport från Sockenrådsmötet

Den 9 oktober hade vi sockenrådsmöte i Sockenstugan. Temat för dagen var landsbygdsutveckling; vad vill vi utveckla lokalt, vad finns det för möjligheter till ekonomiskt stöd och hur kan vi göra det tillsammans? 

Representanter från Leader Linné Småland berättade om hur de verkar för att stödja landsbygdsutveckling. Det som är viktigt är att projekten har ett lokalt fokus, är förankrade på platsen, är nytänkande och att de har förmåga att leva vidare efter projektets slut. Det är viktigt att det bygger på samarbete mellan flera aktörer, det kan vara företag, föreningar, grupper och offentliga aktörer. Det finns möjlighet att söka en summa på 20 000 kr för mindre insatser, men också större summor om man har ett större projekt man vill driva och

Tre råd från Leader kring hur man kan tänka kring att utveckla projekt: 

  • Prata med andra om din idé, och hitta aktörer att samarbeta med!
  • Tänk nytt! Vad skulle vara innovativt för just din bygd?
  • Fundera över hur projektet du vill genomföra kan göra skillnad även efter projekttiden.

Vi diskuterade olika idéer kring vad vi skulle vilja utveckla och tre områden växte fram och diskuterades: 

  • Lokal mat: Hur kan mer mat producera och konsumeras lokal? Samarbeta kring odling och förädling, gynna lokala aktörer? Gemensamt förädlingskök? Skolkök som köper in lokal mat? Sprida kunskap och inspiration kring betydelsen av en lokal matproduktion. Kan vi samarbeta med LRF kring frågan, ordna en samtalskväll för de som är intresserade? Johanna och Mimmi tar vidare frågan. 
  • Krisberedskap. Det diskuterades betydelse av att sprida kunskap om hemberedskap, men också att odla egen mat. Förslag att hålla en krisberedskapskurs där man kan lära sig mer om hur man bättrar på sin hemberedskap, samt att inventera vad det finns för resurser i bygden. Linda Nilsson som är utbildad genom civilförsvarsförbundet kommer ta frågan om beredskapskurser vidare. Mer information kommer.
  • Turism – Intressanta platser i Västra Torsås: Hur kan vi sprida kunskap om intressanta lokala platser. Ett material (karta + besöksrunda) togs fram för några år sedan, men det skulle kunna uppdateras, aktualiseras och “förpackas om”. Detta skulle kunna vara intressant både för lokalbefolkning, nyinflyttade och besökare i bygden. Leader har ett särskilt stöd kopplat till kulturarv som skulle kunna vara relevant. Det fanns idéer men ingen tydlig grupp som vill driva det framåt, så frågan blir vilande tills någon vill driva. Finns intresse så meddela gärna sockenrådet, så kan vi lyfta frågan igen!

Vi var eniga om att det varit givande och engagerade diskussioner, och dessutom god lokal fika med mackor från Tommys och äppelmust som tillverkats genom ett pågående lokalt Leaderprojekt (Kontakta Johanna Johansson för att veta mer om mustningsmöjligheter). Åsa från Leader hälsar att hon ser fram emot eventuella projektansökningar från Västra Torsås!